В теперішній надважкий для аграріїв час - з дефіцитом пального і дуже високими цінами на мінеральні добрива та засоби захисту, з обмеженням експорту та низькими цінами на зерно, виникає питання: чим вигідніше засіяти поля? Улюблені кукурудза та соняшник, ще в тренді, але питання експорту не вирішено та і витрати на вирощування продовжують зростати.
В пріоритеті для аграріїв на перше місце виходить економія ресурсів і збільшення заробітків. Тому гречка зможе збалансувати витрати і доходи фермерів
1. Проста технологія вирощування, схожа до більшості зернових
Якщо гречку сіяти першою культурою, то проводять 2-3 культивації, для того, щоб знищити бурʼяни. Також для закріплення ефекту вносять гліфосат. Якщо висівати 2-ю культурою, то все починається з лущення стерні, що допомагає зберегти вологу. Після лущення стерні, через 2-3 тижні, проводиться зяблева оранка плугами. Сіється гречка звичайною рядковою сівалкою.
2. Можна вирощувати, як пожнивну культуру
Гречку рекомендують висівати від середини травня до середини липня. Тому часто її висівають, як другу культуру. Найкращими попередниками будуть озимі зернові, зернобобові, просапні культури (цукрові буряки, картопля, кукурудза), льон-довгунець, багаторічні бобові трави.
3. Не потрібно протруювати насіння
Обробка насіння перед сівбою азотфіксуючими і фосформобілізуючими бактеріями, біостимуляторами, позитивно впливає та підвищує врожайність культури. Хоча можна обійтись без цього.
4. Можливе вирощування без добрив
Під час посіву можна внести стартову норму добрив. В асоціації фермерів зазначають, що для формування 1т основного врожаю потрібно внести 30-50 кг азоту, 20-40 кг фосфору і 50-60 кг калію. Проте, оскільки гречка має високу фізіологічну активність кореневої системи, то добре засвоює фосфор та калій, які накопичились у ґрунті. Тому є чимало фермерів, які вносять тільки азот або, й взагалі, не використовують добрива. Так на малородючих ґрунтах на стадії вегетації гречку підживлюють азотом, але в 90% випадків це не потрібно.
5. Не потрібні пестициди
Великою перевагою є те, що гречці не потрібна обробка пестицидами. Боротьбу з бур’янами проводять до посіву гліфосатами та механічним обробітком ґрунту. До того ж допомагає властивість гречки швидко рости, гілкуватися і закривати міжряддя.
6. Збут незалежний від зернових коридорів.
На сьогодні є висока внутрішня потреба в крупі. Тому переробні підприємства всередині країни займаються купівлею зерна гречки.
Нашої наукової бази та можливостей достатньо, щоб експортувати гречку. Насамперед цікавою буде Європа, оскільки там є запити від українців, що переселились, по-друге, цей регіон не потребує морської логістики.
8. Висока рентабельність
У 2020 р. серед зернових гречка була найприбутковішою культурою. Її рентабельність сягнула 63%.
Микола Малієнко зазначив, що на сьогодні гречка залишається високоприбутковою культурою. Зокрема торік рівень прибутковості сягнув 200%. Про хороші прибутки повідомляють й інші фермери.
«Традиційна для нас гречка — дуже вигідна культура. За умови правильної підготовки ґрунту затрати на її вирощування не надто високі.
9. Державна підтримка
У 2022 р. уряд платив 5000 грн/га виробникам гречки. Дотації є у планах і на новий сезон.