Обробіток ґрунту під гречку майже нічим не відрізняється від обробітку під ярі культури. Так, обробіток ґрунту в Степу під гречку має бути зорієнтований на збереження вологи, заощадження енергії й запобігання ерозійних процесів шляхом мульчування поверхні рослинними рештками, зменшення глибини розпушування ріллі та кількості технологічних операцій, застосування комбінованих машин.
Одразу після збирання стерньових попередників проводять лущення стерні дисковими лущильниками на глибину 6–8 см. Засмічені багаторічними бур’янами поля лущать двічі. У разі забур’яненості пирієм лущення проводять дисковими боронами або дисковими лущильниками у двох напрямках на глибину 12–14 см. Через два тижні мірою появи бур’янів проводять друге лущення на 10–12 см.
Після грубостеблових культур (кукурудза, кукурудза на силос) ґрунт двічі дискують важкими дисковими боронами на 10–12 см з наступною оранкою на глибину 25–27 см, а на ґрунтах середнього та важкого механічного складу в день збирання врожаю проводять поверхневий мульчувальний обробіток дисковими знаряддями з наступною культивацією для вирівнювання поверхні поля. Після картоплі й цукрових буряків проводять зяблеву оранку на глибину 20–22 см без попереднього лущення, адже під час збирання врожаю ґрунт суттєво розущільнюється.
Полицеву оранку на попередньо злущених чорноземах проводять плугами з передплужниками після масової появи сходів однорічних бур’янів на глибину 20–22 см, багаторічних бур’янів на — 25–27 см. Дерновопідзолисті ґрунти орють на глибину орного шару
На еродованих землях застосовують безполицевий обробіток на глибину 20–22 см
Система весняного передпосівного й післяпосівного обробітку ґрунту під ярі культури і, зокрема і під гречку, базується на ранньовесняному його розпушуванні (закриття вологи), безпосередньому обробітку перед сівбою та за догляду за посівами просапних культур, які залежно від ґрунтово-кліматичних умов місцевості та біологічних особливостей вирощуваної культури складаються з культивації, глибокого розпушування, післяпосівного коткування, міжрядних обробітків тощо.
Важливим агрозаходом збереження в ґрунті нагромадженої за осінньо-зимовий період вологи, що навесні інтенсивно випаровується, особливо з ущільненого ґрунту, є боронування. У разі ранньої весни та прохолодної погоди процес випаровування відбувається повільніше, а за пізньої — швидше. В усіх випадках найвища якість обробітку досягається за фізичної стиглості ґрунту, яка на легких за механічним складом відмінах настає за вологості 40–70% НВ (ГПВ), на важких — 50–65%. У першу чергу закриття вологи слід виконувати на полях брилуватого зябу важкими зубовими або пружинними боронами
Запізнення з боронуванням призводить до втрати великої кількості води, величина її випаровування може досягати в сонячну і вітряну погоду до 80–100 т/га щоденно тому закриття вологи є терміновим навесні. На вирівняних полях після стерньових попередників, оброблених з осені важкими дисковими боронами або безполицевими знаряддями, проводити ранньовесняне боронування недоцільно.
Гречка — теплолюбна культура пізнього висіву. Час між закриттям вологи й сівбою культури може сягати до двох місяців. Ураховуючи цей значний проміжок, слід проводити дві культивації, першу — для знищення пророслих бур’янів, а другу — під сівбу круп’яної культури. Передпосівний обробіток ґрунту і сівба є єдиним технологічним комплексом. Розрив у часі між передпосівним обробітком і сівбою має бути мінімальним і становити не більше як пів години. Якщо сівбу проводити пізніше, то верхній шар ґрунту пересихає, що надалі різко зменшує польову схожість насіння.
Найкращими знаряддями для передпосівного обробітку ґрунту є культиватори з підрізувальними лапами. Завдяки їм можна досягти рівномірного і неглибокого розпушування ґрунту, знищити сходи та розетки бур’янів.
Під гречку застосовують, як правило, дві культивації: першу — на більшу глибину і приблизно в ті самі строки, що й під ранні ярі культури, а другу — перед сівбою на глибину висівання насіння. Після кожної культивації ґрунт боронують.