Одержання двох врожаїв

Аналіз кліматичних умов післязбирального періоду вказує на можливість вирощування гречки в повторних посівах як страхової, післяжнивної та післяукісної культури. 
Післяжнивні посіви гречки мають також велику цінність як кормова база для бджіл у серпні, коли інших джерел медозбору вже немає. Вирощування гречки в декілька строків сівби, при цвітінні з початку червня до жовтня, може забезпечити галузь бджільництва гарною кормовою базою.
Одержання двох урожаїв у рік з однієї площі характеризує високу інтенсивність господарювання, що дозволяє збільшити продуктивність 1 га на 30–80%. Такі посіви є показником правильного використання ріллі в економічному відношенні. Урожайність гречки, як і якісні показники насіння, при післяукісній сівбі менші, ніж при весняній. У той же час гречка у літніх посівах інтенсивно росте, раніше зацвітає й утворює плоди. На таких посівах період вегетації гречки скорочується на 15–20 і більше діб. Кращим літнім строком сівби гречки є період із 25 червня по 15 липня. Сіяти гречку після 20 липня не рекомендують.
 При вивченні хімічного складу урожаю гречки різних строків сівби встановлено, що вміст сухих речовин у ньому, в тому числі білка і крохмалю вищий при весняній сівбі. Рослини ранніх строків сівби мають більш розвинену кореневу систему, легше переносять посуху, насіння із них містить вищий відсоток білка та відрізняється вищою схожістю.
Величина врожайності післяукісної гречки залежить від своєчасного збирання попередників, підживлення, підготовки ґрунту, своєчасної сівби, догляду за посівами, забезпечення рослин достатньою кількістю вологи. В той же час при проміжній сівбі гречка розвивається у кращих умовах, ніж посіяна в основні строки. Як встановлено, проміжні посіви — це не тільки важливе джерело одержання кормів і насіння, але й позитивний вплив на мікроклімат полів, родючість ґрунту, вони залишають у ньому велику кількість стебло-кореневих решток, які розкладаються і поліпшують водно-фізичні властивості ґрунту та поглинання рослинами елементів живлення.
Велику цінність мають проміжні посіви в північній підзоні Степу України, за якісними показниками насіння гречки (маса 1000 плодів, об’ємна маса, плівчастість, крупність його та вирівняність) із повторних посівів не відрізняється від насіння, вирощеного за сівби в оптимальні строки. Насіння від літніх посівів як за технологічними, так і за посівними якостями цілком кондиційне і може бути використане не тільки для продовольчих, а й для посівних цілей.