Ми використовуємо технологію отримання високоврожайного та здорового насіння завдяки правильно вибудуваним технологічним ланцюжкам і використанню різних типів машин.
Якісна передпосівна підготовка насіння — це один із ключових етапів вирощування рослин, що завжди є запорукою високого врожаю. Обсяги і терміни дозрівання врожаю прямо пропорційно залежать від якості попереднього очищення посівного матеріалу та його калібрування за питомою вагою. Спочатку насіння очищається від усіляких домішок, як-от каміння, ґрунт, насіння інших рослин, неорганічне сміття тощо.
Подальше калібрування насіння допомагає із загальної маси виділити та видалити травмоване під час збирання зерно. Принципи пневмоніки і струменевої техніки, на яких базується дія обладнання, яке використовує ДОСЛІДНЕ ГОСПОДАРСТВО ГРЕЧКИ , дають змогу розділити зерно за питомою вагою з дуже високою точністю. Інакше кажучи, сепаратор сортує зерно навіть за структурою колоса.
Адже науково підтверджено, що найздоровіше зерно з найліпшими біологічними та морфофізіологічними властивостями формується саме в центральній частині колоса (стручка, качана) — в так званій «золотій середині» з показниками питомої ваги від 1,330 до 1,384 г/мл.
Найбільш ефективне технологічне рішення зазначених вище задач — це сепаратори з безрешітною системою відбору насіння за його питомою вагою. Сепарації лише за розміром насіння недостатньо, адже цінність посівного матеріалу багато у чому залежить саме від питомої ваги. На посівний матеріал йде питомо-важке насіння з більшим вмістом поживних елементів, а ось питомо-легке задовольняє товарні цілі. Кожен фермер знає, що продуктивність насіння визначається не стільки його величиною, як питомою вагою, що пов’язана зі стиглістю та натурною вагою. Остання, своєю чергою, залежить від щільності, рівня вологості та відсутності або наявності всіляких домішок.
Сортування зерна за питомою вагою відбувається за рахунок високочастотного сканування струменями генератора. Потоки налаштовані таким чином, що питомо-важке насіння «проскакує» всі струмені, а питомо-легке «захоплюється» струменем відповідної питомої ваги. Тобто зерно розподіляється за щільністю по 9 струменях різної потужності та спрямованості у загальному потоці.
Ще раніше ми запровадили трирічне дослідження, в якому вивчали посівні та врожайні якості насіння по фракціях. Експериментальним шляхом було встановлено, що за питомою вагою істотно розрізняються 5 фракцій. А ось у межах цих фракцій насіння за питомою вагою відрізняється лише на +/- 3%. Така похибка вважається не суттєвою, отже, ми маємо справу з досить чітким калібруванням зерна за питомою вагою.
У наукових експериментах ми отримали результати 35-40% збільшення врожаю, але на практиці лише 25-30%