Наші сорти - це детермінантні сорти гречки, тобто, ті сорта, які характеризуються одночасним дозріванням зерна на всій рослині з можливістю збирання безпосередньо комбайном. За умови сприятливих погодних умов можна буде обійтися без десикації. Збирання проводять двофазним або прямим способом.
При цьому важливо не допустити втрат урожаю і правильно встановити термін початку прибирання. Якщо плодів більше внаслідок першого зав'язання, то прибирання потрібно починати, поки не почало обсипатися це зерно. Якщо ж основний урожай передбачається від повторного зав'язання плодів, то прибирання краще приурочити до часу утворення можливо більшої кількості зерна від другого зав'язання. Основним є роздільний спосіб прибирання гречки. Особливо велика перевага роздільного прибирання перед прямим комбайнуванням виявляється при розвитку у гречки великої вегетативної маси, коли прямим комбайнуванням її прибирати абсолютно неможливо. Скошують гречку в ранкові і вечірні години, коли осипання зерна найменша через підвищену вогкість повітря. Щоб забезпечити хорошу роботу підборщика комбайна, гречку зрізають на висоті 15 см. Дуже низький зріз рослин приводить до нерівномірного висихання і значних втрат зрізаних рослин при їх підбірці, а дуже високий - до поганого укладання у валяння і до втрати зерна з нижнього ярусу рослин. Важливо також, щоб зрізані рослини лягали у валки паралельно лінії руху жниварки. При такому укладанні у валки пальці підборщика під час роботи не оббивають зерна з грон і втрати його при цьому меншають. Роботу жниварки необхідно регулювати так, щоб валок скошеної гречки був компактним і в той же час добре провітрювався. По ширині він повинен наближатися до ширини молотарки комбайна, що забезпечує кращу її роботу. Суцільні рядові посіви добре підходять для роздільного прибирання. При цьому валяння при скошенні виходить більш рівним і укладається на стерню в підвішеному стані, а це поліпшує просушування скошеної маси, дозрівання сім'я, підбір валків і скорочує втрати зерна. При скошенні гречки на широкорядних посівах головне - правильно підібрати висоту зрізу і напрям скошення, щоб валок не лягав на землю і утримувалося на стерні. Як тільки валок просохне - вогкість стебел і листя знизиться до 30-35%, а зерна до 13-16% - можна приступати до обмолоту комбайном з підборщиком, на 5- 6 день після скошення. Однак іноді при зборі врожаю гречки з успіхом може застосовуватися пряме комбайнування. Цим способом доцільно прибирати скороспілі, дружно дозріваючі сорти гречки. У стеблах і особливо в зерні цих сортів до часу прибирання міститься звичайно небагато вологи. Також однофазним способом прибирають гречку при поганих погодних умовах. Пряму комбайнуванні застосовують на зрідженій і низькорослій гречці. У всіх випадках при прямому комбайнуванні зерно з-під комбайна буває підвищеній вогкості і сильно засмічене, тому його необхідно додатково очистити на зерноочисних машинах, а потім підсушити, довівши до стандартної вогкості. Гречку молотять із зменшеним числом оборотів барабана (до 500-600 об\хв)