Які недоліки вирощування гречки?

1. Гречка «вибаглива» до погодних умов
Гречку висівають доволі пізно. При весняних заморозках рослини гинуть. При температурі нижче 12-13°С гречка росте погано, але водночас для неї несприятлива й температура вище 30°С, особливо в період цвітіння. 
Зібрати гречку потрібно до перших морозів. Якщо вони застануть рослину в полі, то гречка може вилягти чи осипатись.
2. Вологолюбність
Гречка — вологолюбна культура і за вимогами до вологи займає перше місце серед зернових. За вологості ґрунту 20-30% і оптимальній температурі сходи з'являються, через 2-3 дні.
3. Перехреснозапильна культура
Для покращення цвітіння потрібні бджоли. Зокрема, пасіки біля гречаних полів дають приріст врожаю у 0,5 т/га. З іншого боку, бджоли можуть страждати від пестицидів, які використовуватимуть, наприклад на сусідніх полях чи холод.
4. Дороге насіння
Хоча норма висіву насіння від 80 до 100 кг на 1 га, але воно досить коштовне. Ціни коливаються в діапазоні 40 000-45 000 грн/т.
5. При другому висіві гречку потрібно досушувати
Якщо гречку висівають, як пожнивну культуру, то її збір припадає на початок жовтня. За підвищеної вологості посіви доведеться піддавати десикації, а насіння досушувати
Тож, гречка може стати чудовою альтернативою на заміну дорогим у вирощуванні кукурудзі та соняшнику в сезоні 2023. Приваблює насамперед ціна та рентабельність культури, яка прогнозовано зростатиме. Оскільки затратних технологій вирощування культура не потребує, а продаж зерна гречки орієнтований на внутрішній ринок, то її можуть вирощувати, як великі господарства, так і фермери-одноосібники.